Biografie

Gospelformatie JOY! werd in 1998 opgericht en is door de jaren heen uitgegroeid tot een professionele, ervaren groep musici die reeds vele uitvoeringen op haar naam heeft staan.

Een kennismaking

Oprichtster van JOY! is Ruth Zange afkomstig uit een muzikaal nest. De muziek had altijd een centrale plaats in het gezin waar zij uit komt. Al vroeg leerde zij omgaan met zingen voor publiek wat begon in de kerk van haar ouders. Gaandeweg ontstond de liefde voor de gospelmuziek waarna zij zich aansloot bij een groot gospelkoor. Hier zong zij de altpartij maar werd al snel tot een van de solisten gerekend. Na enkele jaren nam zij – naast de bestuurlijke taken – ook de plaats van repetitor voor dit koor in. Dat werd een leerschool waar zij in haar verdere muziekcarrière veel van opstak. Het koor werd onderdeel van een theatershow waarmee zij in 33 Nederlandse theaters optrad. Tevens richtte zij Joyful Gospel Choir op; een gospelkoor in Oosterhout waarmee zij drie jaren heeft gewerkt.

JOY!
Ondertussen stichtte zij ook Gospelformatie JOY! waarmee zij in de vraag naar muziek tijdens huwelijken, jubilea, openingen, diners maar ook tijdens uitvaarten kon voorzien. JOY! bestaat uit 11 zangers en zangeressen en een eigen geluidsman die tevens de muzikale invulling voor zijn rekening neemt. Dit resulteert in een professionele en constante geluidskwaliteit. Hij studeerde aan het conservatorium te Tilburg en geluidstechniek aan de SAE te Rotterdam. Alle leden van JOY! beschikken over een muziek opleiding aan het conservatorium en muziektheater danwel over een respectabele ervaring in de (gospel)muziek en op de bühne.

Zowel meerstemmig als solistisch mogen de zangers van JOY! er zijn. Uitgangspunt is samen de gospelmuziek beleven en uitdragen op hun toehoorders die dan ook snel zullen meezingen en swingen. Hun inspiratie halen zij uit zowel moderne gospels van o.a. Israël Houghton, Kirk Franklin, LCGC, Kurt Karr  maar ook traditionals als Oh Happy Day, This Little Light of Mine en Amen ontbreken natuurlijk niet in hun lijst.

In de Nederlandse gospelscene is JOY! gelukkig geen onbekende meer. Zij verzorgden reeds vele gospelconcerten in binnen- en buitenland. Ook voor radio en televisieprogramma’s traden zij op.
Bij bruiloften brengen zij naast ‘love songs’ ook mooie gospels ten gehore en indien het bruidspaar dat wenst, een lied dat voor hen van bijzondere betekenis is.

Solo

Ruth geeft naast gospelworkshops aan particulieren en bedrijven ook individuele zang coaching specifiek op het gebied van de gospelzang. Zij zong backing vocals bij o.a. Pearl Jozefzoon, Ivan Perotti (songfestival 2012) en op de laatste CD van The Golden Earring.

Gospelformatie JOY! wordt gesierd door gelijkheid, respect voor elkaar, een ieder in zijn waarde laten en de gezamenlijke passie voor de Gospelmuziek. De boodschap in de gospel is er een om niet voor jezelf te houden maar om uit te delen en dat is wat ze doen middels hun zang.

Share