Gospelworkshop aan de ‘Costa Blanca’

Posted by on Oct 23, 2013 in Agenda, Nieuws | 0 comments

Gospelworkshop aan de ‘Costa Blanca’

Zaterdag 9 november 2013: KOOR WORKSHOP Gospel zingen in Teatro del Sol

Gospel, Soul & Harmony… voor iedereen die van zingen houdt

LA NUCÍA. Samen zingen is een van de bezigheden waaraan heel erg veel plezier wordt beleefd. Dat weten de Nederlandse muzikanten Ruth Zange en Aureo Vermaes als geen ander. Ruth en Aureo, die zich een jaar geleden aan de Costa Blanca hebben gevestigd, zijn zeer succesvol in de muziekwereld en dan met name in de gospelscène. In Nederland hebben zij hun eigen gospelformatie en geven zij workshops voor groepen. Toen het duo enige tijd geleden een kijkje kwam nemen in het theater van Rob Barendsma, was er meteen een klik. Er werd enthousiast gebrainstormd over eventuele mogelijkheden en beide partijen zagen nieuwe kansen om koorzang aan de Costa Blanca nog meer invulling te geven.

Ruth en Aureo hebben hun sporen in de Nederlandse muziekwereld niet voor niets verdiend. Beiden toerden door Nederland met een gospelshow met live band en tra- den hiermee in 33 theaters op. Ruth leidde het grote koor en Aureo was verantwoor- delijk voor de muzikale uitwerking ervan. Aan deze productie werkten diverse Nederlandse artiesten mee. Ruth werkte samen met o.a. Pearl Jozefzoon (The Voice of Holland editie 1) en zong de backing vocals bij o.a. the Golden Earring en bij het nationaal songfestival 2012. Zij maakt ook deel uit van een a capella close harmony zanggroep die in de decembermaand veel- al christmas carols ten gehore brengt (www.pureonline.nl). Aureo studeerde jazzgitaar en piano aan het conservatorium Tilburg. Ook studeerde hij ge- luidstechniek aan de SAE te Rotterdam. In Nederland heeft het duo hun eigen gospelformatie JOY! (zie www.joygospel.nl), een groep die veel optreedt bij o.a. huwelijksce- remonies. Diverse leden van JOY! zijn ook te zien (geweest) bij The Voice of Holland, in musicals en in het tv-programma Korenslag. Samen stonden Ruth en Aureo voor diverse grote koren.

Gospel
Ruth: ‘Iedereen kent de grote, zogenoemde ‘zwarte’ mass choirs in Amerika met vaak – zoals wij ze plegen te noemen – de big mamma’s die met hun doordringende soulstemmen je tot op het bot weten te raken. Deze American black gospel music willen wij delen met iedereen die van zin- gen houdt. Het verhaal maakt de muziek zo inspirerend. Gospel is niet alleen zingen met je hele hart en ziel (soul!) waarbij han- den en voeten al snel meebewegen op het ritme, maar ook muziek met een eigen ver- haal. Geen fabel, maar de realiteit van ruim drie eeuwen onderdrukking van de zwarte Afrikaanse bevolking door blanke slaven- houders. En toch – vanuit die periode van beproeving en ontbering – ontstond een muzikale cultuur welke de muziekscène in de hele wereld voor altijd zou veranderen.’

Workshop
In Nederland en België gaven Ruth en Aureo veel gospelworkshops (www.miraza.nl). Deze activiteit vond al gretig aftrek bij kleine maar ook heel grote bedrijven zoals Unilever, gemeentes, ministeries, politie, advocatenkantoren, accountants enz. Ruth vertelt: ‘Vaak neemt men deel als teambuilding- of personeelsactiviteit, maar ook op scholen en aan particuliere groepen als vrijgezellenfeest, familiedagen, verjaardagen etc. gaven wij al workshops. De openbare workshops waar iedereen op kon inschrijven met als afsluiting een spetterend slotconcert – compleet in gospeltoga wel te verstaan, zoals het een echt gospelkoor betaamt – werden ook altijd druk bezocht.’

Het aantal deelnemers aan een gospelworkshop kan variëren van 12 tot 150 personen, in de leeftijd van 14-70 jaar en dat is typerend voor deze muziekstijl. Ruth: ‘Dit is daarom ook een oproep aan de jongere generatie om eens mee te doen aan de workshop. Gospel zingen slaat als het ware een brug tussen generaties. Iedereen vindt het mooi of leuk om te doen, ongeacht je leeftijd of achtergrond. Het geeft energie, het swingt vooral en het heeft diepgang. Gospel zingen doet iets met je: het is met recht soul music, zielsmuziek en dat voel je! Je beleeft de muziek weer op een heel andere manier. Tijdens de workshop hoor je het verhaal achter de gospel en hoe de muziek hieruit is geëvalueerd tot de hedendaagse stijlen als jazz, blues, country en pop. Je maakt kennis met ‘call and res- ponse’, de manier van communiceren op de katoenvelden, maar ook zing je gospels uit deze tijd en een prachtige ballad. Door mee te doen ontdek je dat je niet perse een donkere huidskleur hoeft te hebben om de gospel zo bezield te laten klinken.’
De workshop is bovendien zeer laagdrempelig. Ruth: ‘Je hoeft echt niet gelovig te zijn om gospel te zingen. Ook brengen wij het niet in verband met een kerk o.i.d. Mensen denken dat soms, maar dat is beslist niet onze intentie. Bovendien is het voor ieder- een persoonlijk hoe en wat men uit de muziek wenst te halen. Het gaat om de inspiratie die je eruit kunt halen en om het plezier van het samen zingen. Iedereen kent toch de film Sister Act?! Van die muziek wordt iedereen blij! Maar ook de prachtige ballads raken je en bezorgen kippenvel. Om dit te kunnen bereiken vraagt het naast plezier ook om de nodige inspanning. Je staat versteld hoe je samen kunt klinken en hoe de harmonieën in elkaar overvloeien. Dat alleen al geeft een kick. En nee… je hoeft er geen auditie voor te doen, gewoon lekker aanschuiven.’

Teatro del Sol
Naast optreden als (jazz)duo willen Ruth en Aureo ook aan de Costa Blanca de gospel blijven zingen. Rob Barendsma stelt daarvoor graag zijn theater ter beschik- king. Er zal een workshop worden gehou- den op zaterdag 9 november van 15.30 – 18.00 uur. Ter introductie is deelname geheel gratis.
Indien dit je aanspreekt of je bent nieuwsgierig geworden, geef je dan bij voorkeur op via joygospel@me.com of telefonisch: 673 018 606 en verzeker je van een plekje want VOL IS VOL. Iedereen is van harte welkom in Teatro del Sol, Carrer Paris 9 in La Nucia (urb. Bello Horizonte 1). Wie meer informatie wil kan ook telefonisch en per e-mail bij Ruth terecht.

Artikel in Weekblad ‘HALLO’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>